Ελληνικός καφές Παφίλη! Ο καφές όπως πρέπει να είναι… Αυθεντικός! Ο ελληνικός καφές ΠΑΦΙΛΗ με ιστορία 90 χρόνων, καβουρδίζεται και φρεσκοαλέθεται παραδοσιακά σε πετρόμυλο όπως και τότε. Με το ίδιο μεράκι, το ίδιο πάθος και αγάπη για την παρασκευή του τέλειου ελληνικού καφέ.

Από εκλεκτά χαρμάνια των ποικιλιών Arabica, Santos και Rio, η μυστική συνταγή του καφέ ΠΑΦΙΛΗ και η δεξιοτεχνία στο καβούρδισμα κάνει τη διαφορά. Άριστα λεπτοκομμένος, τέλεια ψημένος και μυρωδάτος φτάνει στο φλιτζάνι σας για μια απολαυστική εμπειρία καφέ. Ο ελληνικός καφές «ΠΑΦΙΛΗ» παρασκευάζεται «ξανθός», με παραδοσιακό καβούρδισμα ώστε να ψήνεται ο κόκκος εξωτερικά, αλλά από μέσα να μένει ελαφρώς άψητος για να δίνει πιο γλυκιά γεύση και ανοιχτό χρώμα και πιο καβουρδισμένος, «σκούρος» για όσους προτιμούν τον καφέ πιο δυνατό, με έντονο άρωμα. Πλούσιο καϊμάκι, φίνο άρωμα, απαράμιλλη γεύση είναι το αποτέλεσμα σε ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ «ΠΑΦΙΛΗ». Δοκιμάστε τον!

Η Τελετουργία

Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει το μίγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη. Χαρακτηριστικό του ελληνικού είναι και το καϊμάκι που δημιουργείται κατά το βρασμό του καφέ. Η παρασκευή του θεωρείται επιτυχημένη, όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Σερβίρεται σε μικρό και χοντρό φλιτζάνι (του καφέ).

Τυποι παρασκευης ελληνικου καφε:

Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
Με ολίγη (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + ολίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού)
Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1/2 κουταλ. ζάχαρη)
Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 1 κουτ. ζάχαρη)
Ολίγον μέτριος (75 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 1,5 κουτ. ζάχαρη)
Πολλά βαρύς (75 ml νερό + 4 κουτ. καφέ και 6 κουτ. ζάχαρη)
Βαρύς-γλυκός (75 ml νερό + 3 κουτ. καφέ και 4 κουτ. ζάχαρη)
Μέτριος χωρίς καϊμάκι (θα πρέπει να έχει φουσκώσει δύο φορές και να σερβιριστεί από ψηλά ώστε, πέφτοντας στο φλιτζάνι, να κάνει φουσκάλες)
Πολλά βαρύς και όχι (μισή δόση νερού)
Σκέτοι: σκέτος βραστός δεν έχει καϊμάκι, ενώ ο σκέτος θεριακλίδικος θα πρέπει να έχει καϊμάκι και φουσκάλες – και για να γίνει σωστά πρέπει να βράσει σε κρύο νερό
Στο διπλό καφέ οι δοσολογίες διπλασιάζονται.
[logo-carousel id=ellinikos]

Το ψήσιμο

Ιδανικά προμηθευτείτε μπρούτζινο μπρίκι και όσο πιο μικρό γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί με καλύτερο τρόπο ο καφές. Ο καλύτερος καφές γίνεται στη χόβολη και ως επόμενη επιλογή, στο γκαζάκι. Βάλτε ένα φλιτζανάκι νερό στο μπρίκι σας (αν πρόκειται για μονό), ή δύο αν πρόκειται για διπλό ή 2 καφεδάκια. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάλτε το μπρίκι στο γκαζάκι και ανάψτε το. Όσο αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνει το νερό, βάλτε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ (για μονό καφέ) και τη ζάχαρη που θέλετε.

Οι βασικες οδηγιες για επιτυχημενο ελληνικο:

ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά, αργά χωρίς βιασύνη
ανακατέψτε καλά μόνο στην αρχή και έπειτα ενώ ψήνεται, μην ανακατέψετε άλλο.
βγάλτε τον καφέ ακριβώς τη στιγμή που πρέπει: όταν πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα, βγάλτε τον αμέσως. Μην τον αφήσετε να δημιουργήσει φουσκάλα/ες.
Αν πρόκειται για δύο καφέδες, σερβίρετε λίγο στο πρώτο φλυτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, εναλλάξ μέχρι να γεμίσουν τα φλυτζάνια.
Ο καφές ξεθυμαίνει γι΄ αυτό φροντίστε να διατηρείται όσο πιο φρέσκος γίνεται φυλάσσοντάς τον σε δοχείο ερμητικά κλειστό.