Μερικοί baristas στις καφετέριες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους μύλους, πόσο μάλλον να συντηρήσουν τις μηχανές τους. Μαθαίνουν τόσα λίγα για τον espresso που θα αντικατασταθούν από αυτόματες μηχανές ενός κουμπιού.

Επαγγελματίες ή ερασιτέχνες baristas που υπερηφανεύονται για τον εσπρέσο τους θα πρέπει να γνωρίζουν αρκετά για τις μηχανές εσπρέσο για να τις κρατήσουν σε καλή κατάσταση. Eξάλλου οι μηχανές και οι μύλοι είναι τα εργαλεία δουλειάς τους.

Καθάρισμα
Κάθε φορά που παρασκευάζετε έναν εσπρέσο πρέπει να καθαρίζετε το κατακάθι του καφέ που παραμένει στο group basket και στο λαστιχένιο περίβλημά του. Μερικοί baristas προτείνουν το «στριφογύρισμα του άδειου κλείστρου» κάτω από τρεχούμενο νερό. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει τη συσσώρευση μιας δυσάρεστης κολλώδους ουσίας. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα καθαρισμού της κεφαλής του συστήματος τακτικά μέσα στη μέρα (ιδανικά μετά από κάθε σερβίρισμα) για να καθαρίσετε το group gasket. Παρασκευασμένος καφές διαχέεται από τον αγωγό του νερού στο σύστημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής του καφέ στο φλυτζάνι. Με τον καιρό, τα έλαια του καφέ συσσωρεύονται και προσδίδουν μία ‘μπαγιάτικη’ γεύση στον καφέ. Η απόπλυση του μηχανήματος αφαιρεί αυτή την συσσώρευση. Αυτό γίνεται εισάγοντας ένα group gasket χωρίς οπές, στο κλείστρο, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του τσαγιού με απορρυπαντικό μηχανής εσπρέσο και λειτουργώντας την αντλία για δεκαπέντε έως είκοσι δευτερόλεπτα. Συνήθως αυτό επαναλαμβάνεται περίπου ακόμα πέντε φορές χωρίς να προσθέσουμε άλλο απορρυπαντικό και χρησιμοποιώντας εν συνεχεία την αντλία με σκέτο νερό για να ξεπλυθεί το σύστημα. Μερικοί baristas ισχυρίζονται ότι μόνο με τη χρήση νερού χωρίς απορρυπαντικό συχνά επιτυγχάνεται ο ίδιος στόχος. Δεν έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι αλήθεια δεδομένου ότι τα έλαια του καφέ είναι αδιάλυτα στο νερό βρύσης. δεν βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να είναι.

mixani5

Η απόπλυση λειτουργεί μόνο σε μηχανήματα με 3-πλη βαλβίδα εξαγωγής (στο τέλος του σερβιρίσματος απελευθερώνουν το πεπιεσμένο νερό που απομένει στo σύστημα, στο δίσκο αποστράγγισης). Έλαια καφέ συσσωρεύονται επίσης στο κλείστρο, ειδικά στο στόμιο. Θα πρέπει να τα αφήνετε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό και μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό. Οι μύλοι πρέπει να καθαρίζονται αποσυναρμολογώντας τα γρέζια και αερίζοντας το θάλαμο άλεσης με πεπιεσμένο αέρα. Μία φορά το χρόνο, αλέστε κάποιο τύπο άσπρου ρυζιού για να καθαρίσετε τα έλαια του καφέ που συσσωρεύονται στα γρέζια. Μετά από αυτό, αλέστε καφέ για να καθαρίσει τη σκόνη του ρυζιού, τον οποίο στη συνέχεια πετάξτε τον.

Συντήρηση
Ως ιδιοκτήτης ή χρήστης μια μηχανής, θα πρέπει να είστε σε θέση να αλλάξετε το λάστιχο της συσκευής, το φίλτρο νερού, να διορθώσετε μικροπροβλήματα διαρροών και ηλεκτρικών δυσλειτουργιών και να ξεπλύνετε τη μηχανή. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από τη μηχανή. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μηχανής, εκπαιδευτείτε από τους προμηθευτές της μηχανής και ζητήστε την τεχνική υποστήριξή τους όταν δεν έχετε δυνατότητα να παρέμβετε. Όμως επειδή η καλή λειτουργία της μηχανής είναι ουσιαστικά το εργαλείο από το οποίο βγάζετε κέρδος, φροντίστε να έχετε και ο ίδιος δυνατότητα παρέμβασης πρώτου βαθμού για να μη χάνετε χρόνο, πελάτες και χρήμα.