Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου.
Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινήσαμε να καταναλώνουμε καφέ ώστε να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Όμως, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν συνεχώς τα κρυφά οφέλη του καφέ για την υγεία.

– Μακροζωία
Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το AARP πραγματοποίησαν έρευνα που ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2008 στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 400.000 άτομα από 50 έως 71 ετών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που καταναλώναν τρείς ή περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως συγκέντρωναν 10% πιθανότητα μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής από όσους απείχαν από τον καφέ.

– Νόσος του Αλτσχάιμερ
Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έπιναν τρείς κούπες καφέ ημερησίως εμφάνιζαν χαμηλότερη συχνότητα περιστατικών άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ.

– Καρκίνος του Δέρματος
Η Jiali Han, PhD, και επίκουρη καθηγήτρια του Harvard διεξήγαγε μελέτη με 112,897 άτομα και εύρημα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του πλέον κοινού τύπου καρκίνου του δέρματος.

– Καρδιακή Ανεπάρκεia
H Elizabeth Mostofsky, (MPH, ScD, του Ιατρικού Κέντρου BethIsrael Deaconness) ανακάλυψαν ότι ο καφές κάνει καλό στην καρδιά μας – όμως με μέτρο. Όσοι έπιναν καφέ εμφάνιζαν 11% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

 

BARISTA_OFELI4

 

– Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ευημερίας της Κλινικής του Clevelandκαι του Πανεπιστημίου Harvard βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ– ακόμη και του καφέ χωρίς καφείνη – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς ο καφές είναι ‘γεμάτος’ με ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

– Νόσος του Πάρκινσον
Ο Δρ Ronald Postuma, του Πανεπιστημίου McGill, ανακάλυψε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της Νόσου του Πάρκινσον.

-Καρκίνος του Μαστού & του Παχέος Εντέρου
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard σε 122.000 νοσοκόμες έδειξε ότι έχουμε μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν καφέ. Ο καφές επίσης μειώνει κατά 25% την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου γιατί μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα.

-Διαβήτης
Το 2003 από έρευνα που έγινε στο Harvard School of Public Health βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 2 με 3 ποτήρια καφέ την ημέρα καθημερινά μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

 

barista_ofeli3

 

-Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες
Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, γιατί μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ελευθερώνονται κατά την οξείδωση των τροφών και δημιουργούν βλάβες στα κύτταρα μας.

-Άσθμα
Μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματός γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόνχους.

-Πέτρα
Μειώνει κατά 45% την πιθανότητα δημιουργίας πέτρα στην χολή και στα νεφρά.

-Προστασία του ήπατος
Μειώνει κατά 80% την πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος.

-Αλλεργίες
Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.

– Τα οφέλη του ντεκαφεϊνέ
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai βρήκαν ότι ο καφές δίχως καφείνη ή με μικρή περιεκτικότητα σε αυτήν (ντεκαφεϊνέ) βοήθησε στην εξασθένηση των γνωσιακών διαταραχών των ασθενών–καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεισέφερε στη θεραπεία των διαταραχών αυτών.

 

barista_ofeli2

 

TΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Αν το καβούρδισμα του καφέ θεωρείται τέχνη, η προετοιμασία ενός τέλειου φλιτζανιού είναι μαεστρία. Τέσσερα μυστικά οδηγούν στο τέλειο φλιτζάνι.

Φρεσκάδα
Ο καφές πρέπει να προστατεύεται από το φως, την ζέστη και την υγρασία. Το οξυγόνο αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του καφέ, προκαλώντας του οξείδωση και ταχεία φθορά. Αποθηκεύετε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό μέρος μέχρι και δύο βδομάδες. Ο καφές στο ψυγείο θα διατηρηθεί πιο φρέσκος.
Άλεση
Η διαδικασία της άλεσης είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να διατηρούνται τα πολύτιμα συστατικά του καφέ και μετά την άλεση.
Γενικά, όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία προετοιμασίας του ροφήματος, τόσο πιο λεπτός πρέπει να είναι ο καφές. Ο espresso που ετοιμάζεται σε 25 δευτερόλεπτα, έχει πολύ λεπτό κόψιμο. Η καφετιέρα με έμβολο (French press) χρειάζεται περίπου 4 λεπτά και για καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται ένα χοντρότερο καφέ από τον espresso. Η ηλεκτρική καφετιέρα (drip machine) θέλει ακόμα πιο χοντρό καφέ και συνήθως χρειάζεται 5 με 10 λεπτά για την παρασκευή του καφέ.
Δοσολογία
Για ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου χρησιμοποιείστε 2 κουταλιές του γλυκού φρεσκοαλεσμένο καφέ (7γρ για κάθε φλιτζάνι). Ύστερα προσθέστε ζεστό, σχεδόν βραστό νερό. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικό φλιτζάνι καφέ με πλήρη απόσταξη των αρωμάτων του καφέ.
Για έναν ελληνικό καφέ, χρησιμοποιείστε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού (4,5γρ), πολύ λεπτοκομμένου καφέ. Ενώ για έναν espresso (7 γρ) ψιλοκομμένου καφέ ανάλογα με την μηχανή που χρησιμοποιείτε.
Νερό
Για ένα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό φρέσκο και ουδέτερο, χωρίς άλατα και χλώριο. Ο καφές σερβίρεται ζεστός (γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου) αλλά όχι βραστός που δίνει σαν αποτέλεσμα μία πικρή γεύση. Η καφετιέρα πρέπει να διατηρείται καθαρή, ώστε να μην αλλοιώνει την ποιότητα και γεύση του καφέ. Καθαρίζετε την καφετιέρα τακτικά με φιλικά για το περιβάλλον υλικά, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα, έλαια και τυχόν υπολείμματα.