Ξέρετε πόσα φλιτζάνια καφέ πρέπει να πιείτε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο και να αποτρέψετε νευροεκφυλιστικές ασθένειες; Θα σας πούμε εμείς!

Ξέρουμε ότι αγαπάτε τον καφέ. Είναι το «μαγικό ποτό» που χωρίς αυτό δεν μπορείτε να ξυπνήσετε. Ωστόσο, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές αν κάνει καλό στην υγεία σας. Ο καφές είναι ένα φυσικό διεγερτικό, επομένως μπορεί να ανησυχείτε αν πρόκειται να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ή να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Είναι καλύτερα να αγοράζετε καφέ χωρίς καφεΐνη;

Το πραγματικό μυστικό είναι να τον πίνετε με μέτρο. Δύο φλιτζάνια την ημέρα (περίπου 200 ml) είναι αρκετά. Με αυτόν τον τρόπο, προάγετε την υγεία του συκωτιού σας, παίρνετε ενέργεια και μπορείτε ακόμη και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. O καφές θα μπορούσε να ωφελήσει την απόδοση, να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης. Σίγουρα, αυτό το ποτό μπορεί να προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα οφέλη.

Ωστόσο, αν υπάρχει ένα όργανο του σώματός μας που ωφελείται από αυτή την ουσία, αυτό είναι ο εγκέφαλός μας. Θα εξηγήσουμε γιατί παρακάτω! Η καφεΐνη είναι στην πραγματικότητα μια χημική ένωση γνωστή ως “1,3,7-τριμεθυλξανθίνη (C8H10N4O2).” Υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη καφέ στον κόσμο και αυτό το είδος ένωσης μπορεί επίσης να βρεθεί στο τσάι ή στο yerba mate.

Η ενεργοποιητική δράση αυτής της ουσίας διαρκεί από 1 ώρα έως 3 ώρες. Αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη μέρα με ενέργεια. Τώρα που γνωρίζουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η καφεΐνη καταφέρνει να μας ενεργοποιήσει, ας δούμε πώς μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο. O καφές μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική εξασθένηση. Επίσης, καθυστερεί ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. 

Ο καφές βελτιώνει τη μνήμη μας, αλλά μόνο τη «βραχυπρόθεσμη μνήμη». Επομένως, η καφεΐνη είναι σε θέση να βελτιώσει τις βασικές γνωστικές μας διεργασίες όπως η μνήμη και η προσοχή, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε την ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών και θα είμαστε σε θέση να εστιάζουμε καλύτερα σε πράγματα όσο διαρκεί η επίδραση της καφεΐνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα οφέλη μειώνονται όταν αναμειγνύουμε τον καφέ με γάλα ή  άλλα συστατικά.

Συμπερασματικά, ο εγκέφαλός μας αγαπά τον καφέ γιατί όχι μόνο τον διεγείρει, αλλά και βελτιώνει πολλές από τις νευρωνικές του διεργασίες. Έτσι, εφόσον καταναλώνουμε τακτικά αυτά τα δύο φλιτζάνια την ημέρα, βελτιώνουμε όχι μόνο την υγεία του συκωτιού μας, αλλά μπορούμε επίσης να αποτρέψουμε και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Πηγή: https://meygeia.gr/